facebookstravalogo

Appelscha MTB-route "blauw" (17 km)

Lengte van de route
De route heeft een lengte van 17,3 kilometer. Deze route is aaneengesloten te rijden met de 4 km. lange rode route van Appelscha en de 28 km. lange groene route in Diever/Hoogersmilde.

Markering

De route is gemarkeerd met houten palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De verbindingsroute, naar de rode en groene routes, wordt met zwarte bordjes aangegeven.

Startlocatie
Je kunt de route starten bij:
- Parkeerplaats 't Groot Veen (Bosweg) bij Appelscha
- Parkeerplaats Wateren
- Parkeerplaats bij het Aekingerzand of Kale Duinen (Appelschaseweg)

Omgeving
Deze route ligt gedeeltelijk in de provincie Friesland en gedeeltelijk in de provincie Drenthe. De route voert door het Drents-Friese Wold en ligt in een schitterend natuurgebied. Het is een bosrijke omgeving afgewisseld met akkers, graslanden, heideveldjes en watertjes. Het esdorpenlandschap.

Aard van de route
De route is speciaal gemaakt voor mountainbikers. De route gaat afwisselend over wat bredere paden, maar er zitten ook aardige stukken singletracks in. Omdat het hier om een vrij vlag gebied gaat vind je in de route weinig hoogteverschil. Toch is het de routebouwers gelukt om de kleine hoogteverschillen die in het terrein te vinden zijn volop te benutten. De route bevat korte technische stukjes met kleine klimmetjes en afdalinkjes.

De omgeving waarin je rijdt is zeer afwisselend. De route voert langs een groot heideveld en diverse poelen. Ook fiets je over een grote vlakte waar je een weids uitzicht hebt, ook in dit gedeelte zijn weer leuke singletracks opgenomen. Na weer een stuk door het bos te hebben gefietst kom je langs het Aekingerzand. In het Drenst-Friese Wold loopt ook nog een heuse schaapskudde en grazen er koeien. Dus let hier wel op dat je niet over een koe of een schaap rijdt! Het laatste deel van de route gaat weer door het bos met afwisselend wat bredere paden en leuke bochtige singletracks.
Op zich is de route niet zwaar. Rijd je hem in combinatie met de rode route van Appelscha en/of de groene route Diever/Hoogersmilde dan kun je spreken van een behoorlijk intensieve en afwisselende route.
In het Drents-Friese Wold is veel toerisme. Af en toe kruisen de routes wandelpaden en ruiterpaden. Dit hoeft niet tot problemen te lijden, maar houdt wel rekening met elkaar.